Läsvärt om relationer

Igår ramlade jag över en mycket klok text som jag gärna delar med mig av. Inte av den anledning att jag har en skock människor omkring mig som uppför sig illa, men nedan kan vara värt att läsa.

När jag var yngre så hade jag ganska mycket ”babblare” i min närhet. Mycket skvaller, intriger och ”babbel” Men, med ålder kommer vishet, och jag städade bort många personer och lämnade dem på soptippen.

Inte över en natt, men successivt insåg jag helt plötsigt att alla i min omgivning var fantastiska människor som varken spred rykten eller talade om andra i negativ klang.

Mina vänner och jag talar till, inte om.

HUR DU AVSLÖJAR SKITSNACK;

I det antika Grekland hade filosofen Sokrates rykte om sig att hålla kunskap och sanning väldigt högt. En dag kom en vän på besök och frågade:

– Vet du vad jag hörde om vår gemensamme vän?

– Vänta ett tag, svarade Sokrates. Innan du berättar någonting om vännen vill jag att du svarar mig på tre frågor. Det kallas trippel-filter-testet.

– Trippel-filter?

– Korrekt, fortsatte Sokrates. Innan du säger något om vår gemensamme vän kan det vara en god idé att filtrera vad du tänkte säga. Det är därför jag kallar den för trippel-filter-testet. Den första filtret heter Sanning. Är du helt övertygad om att det du ska berätta är sant?

– Nej, svarade mannen, men jag hörde det faktiskt av en mycket trovärdig person…

– Nå, då vet du inte vad som är sant eller falskt, avbröt Sokrates.

Låt mig då kontrollera med det andra filtret, Godhetens filter. Är det du tänker berätta om vår vän något positivt och gott?

– Nej, faktiskt tvärtom…

– Du vill alltså berätta något negativt om honom trots att du inte vet om det är sant!

Kanske du passerar nästa filter – Nyttans filter. Är det du vill berätta för mig om vår gemensamma vän något som jag kan ha nytta av?

– Nej, egentligen inte…

– Men om du vill berätta något som varken är sant eller gott och inte ens nyttar någon till, varför berätta det alls? frågade Sokrates

Visst är texten fantastisk?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s